ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης βρίσκονται στην ανατολική Κορινθία και βρέχονται από το Σαρωνικό κόλπο.Ανήκαν στην επικράτεια της αρχαίας Κορίνθου.Την ονομασία τους την έλαβαν από την ομώνυμη ιαματική πηγή όπου σύμφωνα με τη παράδοση λούστηκε η ωραία Ελένη βασίλισσα της Σπάρτης ,κατά την επιστροφή της από την την Τροία.

Πληροφορίες όπως μας δόθησαν από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία από το έργο του ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ.

Η στάθμη της θάλασσας τότε ήταν ψηλότερη από τη σημερινή εποχή,έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα ποτάμι που έκβαλε με δύναμη στη θάλασσα.Ο Θουκυδίδης μας αναφέρει ότι τότε λεγόταν ΡΕΙΤΟΝ  και ήταν ένα από τα αξιοθέατα της εποχής για τους κατοίκους της αρχαίας Κορίνθου.Στα μεσαιωνικά χρόνια υπήρχαν ακόμη κάποια κτίσματα αλλά σιγά σιγά περιέρχονταν σε παρακμή.

Τέλος σύμφωνα με τη παράδοση ,πάνω από τη πηγή υπήρχε μια σπηλιά στο βουνό πίσω από τη πηγή όπου παρέμεινε ο Απόστολος Παύλος κατά την ελευσή του στην Ελλάδα όταν επιβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών  όπου χειροτόνησε τη πρώτη γυναίκα διάκονο στην Ελλάδα  την αγία Φοίβη ,η οποία είναι και η πολιούχος του σημερινού χωριού και γιορτάζεται η μνήμη της στις 3 σεπτεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθούμε λίγο στην ιστορία του τόπου που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Τα Λ.Ω.Ε. ήταν το επίνειο της αρχαίας κώμης  ΣΟΛΥΓΕΙΑ χτισμένη στο Σολύγειο λόφο εκεί που βρίσκεται το σημερινό χωριό Γαλατάκι,το οποίο βρίσκεται 1,5 χλμ από τα Λ.Ω.Ε.

Ενδέχεται το ονομά της να δόθηκε από το άριστο κλίμα της περιοχής όπως βγαίνει αυτό από την ετυμηγορία της λέξης ΣΟΛΥΓΕΙΑ= ΣΟΛ ρίζα της λέξης Ήλιος και ΥΓΕΙΑ.

Η κώμη ήταν χτισμένη σε ένα από τα περάσματα προς τις αρχαίες Μυκήνες.

Στην παραλία που εκτείνεται ως το χωριό Αλμυρή έγινε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Πελοποννησιακού πολέμου όπως μας το μετέφερε ο ιστορικός Θουκυδίδης,όπου  πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι της Σολυγείας.

Κατά τις ανασκαφές ,που πραγματοποιήσε ο έφορος αρχαιοτήτων Αργολιδοκορινθίας

Βερδελής Νίκος ,βρέθηκε ένας ναός  μάλλον της θεάς Αφροδίτης η της θεάς Δήμητρας,το νεκροταφείο,οι αποθέτες καθώς και το υδραγωγείο.Σε αυτό που πρέπει να δοθεί σημασία είναι ότι ενδεχομένως η εσχάρα η βωμός για πρώτη φορά περικλείστηκε σε κτίσμα ,το ναό δλδ.

Τα αρχαιολογικα ευρήματα κοσμούν σήμερα το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Δηστυχώς οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ,ως προς τον οικισμό.